Jag tror att jag har en dålig självkänsla. Kan man göra någonting åt det?

Michael

__

Svar

Hej Michael!

Javisst kan vi alla förändra känslan som vi har för oss själva. En viktig del i den förändringen är att välja att vara lite nyfiken på sig själv och sakta men säkert börja förstå mer om var den dåliga känslan kommer ifrån. 

Vänder vi på orden som man ofta gör i Göteborg så kan vi se att självbild är bilden vi har av oss själva, självkänslan är känslan som vi har och självförtroende är förtroendet som vi har för oss själva. Här kan man se att många människor kan ha ett gott förtroende för sig själv i jobbsammanhang men under ytan kan de ha en sämre bild och känsla av sig själva. Så intressant och mänskligt!

Under mina 30 år som terapeut och mental tränare har jag mött tusentals individer, par och grupper som alla kan känna igen sig lite i dig och din känsla för dig själv. Som tur är har jag även sett hur dessa människor (inklusive mig själv) har lärt sig att skapa nya mer positiva bilder och känslor för sig själva. Det betyder att det går att förändras. Vilken tur!

Hjärnan är plastisk och det betyder att den ständigt utvecklas och kan förändras. Det tokiga är att vi människor har en tendens att tänka som vi gjort, känna som vi känt och göra det vi har gjort om och om igen – trots att det sällan leder oss dit vi vill.

Därför är det viktigt att med stor medkänsla förstå att hjärnan är en vanemaskin. Vi är gjorda på det sättet. När vi lär oss att ”sätta ett hjärta runt” oss själva (och varandra) så har vi betydligt lättare för att göra nytt. Nytt som med tiden kan leda oss dit vi vill.

En av nycklarna är att medvetet välja att se sig själv lite utifrån. Precis det du gör nu när du konstaterar att du har en tendens att diagnostisera dig som en person som har dålig självkänslan. Nu när du ser det kan du välja att vara nyfiken. Inte sjudomsförklara dig själv utan istället se hur mänsklig du är och sen välja att bli lite nyfiken på de meningar som du berättar för dig själv.

Mitt tips till dig är att ta emot hjälp på vägen. Du kan antingen lyssna på min podcast: Evas relationspodd eller andra poddar. Du kan ta en av mina uppskattade distansutbildningar. Speciellt min grundutbildning som heter Att leva istället för att överleva – interpersonell neurobiologi, den stora bilden. Här lär du dig att se sambandet mellan neurobiologi, konflikter, kommunikation och mental hälsa.

Om du vill så kan du boka tid hos en duktig terapeut. Du kan kontakta oss på institutet eller boka tid hos en annan terapeut. Det finns många duktiga terapeuter. Kom ihåg att lita på din magkänsla. Om det känns bra hos en terapeut fortsätt att ta emot hjälp. Om det inte känns bra, sluta och hitta en annan.     

Det finns många sätt att välja att vara nyfiken och gå på en spännande upptäcktsfärd i sig själv. Du måste sätta bollen i rullning. Du tar ansvar för dig själv och din lycka. Ge dig inte!

Lycka till!

Eva Berlander